Lente!
Door: Maria Jonker
Blijf op de hoogte en volg Maria
26 Maart 2012 | Turkije, Okçular
De stichting heeft een officieel verzoek ingediend om June’s Hut te mogen verplaatsen, uiteraard naar een andere plaats op Iztuzu. We ondervinden veel tegenwerking van professor Kaska en DEKAMER is nu -na het plaatsen van duiktanks vorig jaar- ook bezig met de bouw van een tv-hok, waardoor de hut helemaal aan het zicht onttrokken zal zijn. Omdat we weten dat we het flink druk zullen krijgen, als we voor Pasen de zaak rond willen hebben, profiteren we nu van het goede weer en trekken er volop op uit.
We hebben veel tijd doorgebcht in Okçular en in de buurt van Iztuzu, maar hebben ook wat tours gemaakt uit het boekje van Alan Fenn. Toch blijven onze “oude stekjes” favoriet.
In het bos achter de Hut van June hebben we weer volop gefilmd. Ook daar vloog de Pijpbloemapollo rond en filmden we -nog mooier dan in Okçular- de ei-afzetting. Je ziet zowaar dat het eitje uit het achterlijf komt en zorgvuldig in een spleet van een steen wordt aangehecht. Ook zagen we een stevige mat-partij van twee mannetjes. Het exemplaar dat aangevallen werd, miste na afloop de onderste helft van zijn achtervleugels.
Ook namen we weer eens kijkje in het bos boven Iztuzu, waar we met Bernard en Ria eerder de Pijpbloemvlinder (een iets latere soort) filmden. Dat moest ik bekopen met twee lelijke bijensteken. Ook hier agressieve bijen dus, Bernard! In eerste instantie leek de schade mee te vallen, maar de volgende dag werd mijn pols steeds dikker en weer een dag later was mijn hand helemaal opgezwollen en stijf. Dus toch maar even naar onze huisarts Ailin; die kent ons inmiddels. Tot dit jaar waren we nog nooit in de kliniek geweest en nu al vijf keer. Hopelijk blijft het daarbij!
Gisteren nog een keer naar Okçular gegaan, in de hoop dat de rupsjes inmiddels uitgekomen waren, maar nee. We hebben goed rond gekeken maar vinden nauwelijks pijpbloem. Eigenlijk alleen op de plek waar we de ei-afzetting gefilmd hebben, terwijl we de vlinders op grote afstand van die plek ook zien. Wat we gisteren wel zagen, waren de eerste Anatolische, Italiaanse orchissen en de snip (?) ophrys en ook de eerste pijpbloemvlinders. De pijpbloemapollo is op zijn retour.
Ik ontvang juist een telefoontje van Rico, dat Faruk bezig is een propellerbescherming aan te brengen op de boot van de duikschool. We gaan zo dadelijk dus filmen.
Waarschijnlijk morgen een bestuursvergadering in Dalyan of Akyaka en woensdag een speciale middag voor de medewerkers van de stichting ons aangeboden door Gülay. Gülay is zo blij met een vaste bron van inkomsten, dat ze ons wilde fêteren. Als we de Hut inderdaad verplaatst krijgen naar de plek die ons voor ogen staat, gaat ze het dit jaar véééél drukker krijgen ….
De foto’s en videolinks, volgen vanavond!
Pijpbloemapollo op Iztuzu, zie: http://youtu.be/79yG4QsosaQ
Pijpbloemapollo in Okcular, zie: http://youtu.be/hWXeM3JutrQ
Montage schoefbescherming, zie: http://youtu.be/aGSYN-WZDZc
26 Maart 2012 - 10:25
Sonja V. Den Eijnden:
Hoi Maria en Co,
Ik verheug me op de foto's.
Hier is het belachelijk warm voor de tijd van het jaar: eind maart en ik loop op slippers. Heb mijn wintervacht al moeten verwijderen en mijn teennagels alweer rood gekleurd (doe ik andere jaren begin mei).
Vandaag is 26 maart en 18 graden met zon.....
Heerlijk.
Mijn neus is al bruin (mijn vel heeft altijd een aantal gewenningsdagen nodig om te weten dat er iets van haar gevraagd wordt).
Binnen het onderwijs in Nederland rommelt het. De minister van Onderwijs doet goede dingen (niet meer fuseren maar eerder defuseren omdat groot, groter, grootst niet gebracht heeft wat men verwachte, beter onderwijs). Maar ook een aantal beroerde dingen (compleet van de baan vegen van Speciaal Onderwijs. Alles en iedereen een zelfde plek binnen hetzelfde onderwijs. Duizenden mensen ontslagen. Geen specifieke kennis op Roc's voor de studenten die we geacht worden op te vangen....... En geen vangnet als het op een Roc niet lukt.
Jammer, Jammer, Jammer!
Blijf schrijven en mooie foto's maken,
Groet,
Sonja