Leuke waarnemingen
Door: Maria Jonker
Blijf op de hoogte en volg Maria
27 Maart 2010 | Turkije, Ankara
Gisteren stonden het radarstation, het schildpaddenrevalidatiecentrum en Iztuzu op het programma, maar op weg naar het radarstation maakten we eerst een tussenstop bij het bos waar we onlangs vier Lycische vuursalamanders aantroffen. Dat was smullen! De Oostelijke pijnbloemvlinder vloog ons om de oren. Er zaten er tientallen, voornamelijk vrouwtjes. Toen Co de aandacht verlegde naar de grond en stenen begon te keren, was het vrijwel meteen bingo. Onder de 2e steen lagen twee Anatolische wormhagedissen (Blanus strauchi) innig verstrengeld in paring. Dat was zowel voor ons als voor Bernard en Ria de 1e keer dat we een wormhagedis vonden. Daarna op zoek naar echt grote stenen en jawel: opnieuw de Lyciasalamandra fazilae. Drie stuks onder een steen, net als bij de vorige gelegenheid. Maar ditmaal hadden we dus wel de camera bij ons!
Toen Co uitgefilmd was en Bernard uitgefotografeerd, doorgereden naar het radarstation. Helaas is het de laatste dagen wat heiig, maar het blijft spectaculair wat je ziet. Tijdens de picknick genoten van het uitzicht over strand en delta. Na een bezoek aan het schildpaddencentrum lekker gewandeld aan de brakwaterzijde van het strand.
Vandaag een boottocht gemaakt. Eerst stroomopwaarts naar het meer. Op de terugweg een tussenstop gemaakt in de buurt van de modderbaden. We wilden wel weer eens nijlschildpadden in hun natuurlijke habitat zien. Wederom bingo! Meteen toen we aan kwamen lopen, zag ik er drie bij elkaar! Samen genoten van dit fantastische schouwspel. In de vrije natuur nijlschildpadden zien is toch wat anders dan op een excursie of bij een restaurant, waar ze met kip gevoerd worden!
Na een klein uurtje doorgevaren naar Alagol bij Candir voor de lunch. We hoopten stiekem op een caretta caretta, want die houden van de warmwaterbronnetjes in dit baaitje, maar nee ... het zit niet altijd mee.
Daarna naar Iztuzu voor een korte wandeling. Vlak voordat we bij het strand aankwamen werden we tot onze grote verrassing getracteerd op een zwarte ibis. Helaas hebben we hem niet kunnen fotograferen of filmen.
Op de terugweg naar Dalyan opnieuw een verrassing. Er dook toch nog een caretta caretta op ... maar helaas te kort om vast te kunnen leggen.
Morgen gaan we nar de amberbossen in Kavakarasi en nog een keer naar Kocadere. Bernard hoopt nog steeds op een valse apollo. Maandag gaan we voor twee dagen naar het Bozburun schiereiland.
30 Maart 2010 - 07:30
Frank Willemse: