Op reis met Bernard en Ria - Reisverslag uit Ankara, Turkije van Maria Jonker - WaarBenJij.nu Op reis met Bernard en Ria - Reisverslag uit Ankara, Turkije van Maria Jonker - WaarBenJij.nu

Op reis met Bernard en Ria

Door: Maria Jonker

Blijf op de hoogte en volg Maria

25 Maart 2010 | Turkije, Ankara

Afgelopen zaterdag naar Antalya gebust om Bernard en Ria van het vliegveld op te halen. Vanuit Antalya naar Beldibi gereden om de nacht ver van de drukte Antalya door te brengen en wat dichter bij onze eerste bestemming Cirali. Beldibi is nog niet in vakantiestemming; het ziet er verlaten uit. Ons onderkomen gezocht in een simpel pension. Spotgoedkoop, maar ook wel erg basaal. Heerlijk gegeten in een visrestaurantje. 's Ochtends ontbeten in het zonnetje op ons balkon en daarna naar Phaselis gereden. Qua planten- en beestenboel viel dat een beetje tegen. Wel de eerste aspergeorchissen gezien. Vanaf Phaselis verder gekard naar Chimaera bij Cirali en de vlammetjesberg bezocht. Toen op zoek naar een pension. Inmiddels weten ze in Cirali de prijzen wel! We zijn blij dat we even doorgezocht hebben naar een wat goedkoper adresje, want het pension Cansu waar we belanden was geweldig! Fantastisch hartelijke mensen, twee prima kamers en een feestelijke vuurkorf die ons in staat stelde ´s avonds buiten te blijven. ´s Ochtends twee mislukte pogingen ondernomen om lopend van het pension Olympos te bezoeken. We zijn te vroeg in het jaar. De doorwaadbare plaatsen waren voor ons te diep. Helaas ... daarom doorgereden naar Patara met een tussenstop in Myra.

In Patara weer een leuk pension gevonden -St. Nicholas- en daar twee nachten doorgebracht. De eerste volle dag de opgraving bezocht en een tijdje op het strand doorgebracht. De tweede dag rondgestruind bij de enorme stuifduinen die de herinneering oproepen aan Schoorl. Prachtig!
´s Middags richting spookstadje Kayaköy gereden en naar Ölüdeniz. Onderweg genoten van orchideeën: de Italiaanse en aspergeorchis, de Oosterse tongorchis, de bijenophrys, de bruine ophrys en de iricolor. Niet gek!
In Ölüdeniz hoorden we dat er helaas nog geen boten naar de Kelebek Vadisi varen. Het is nog te vroeg in het jaar. Dan maar doorrijden naar Dalyan met een dinerstop bij Leyley. Het eten was lekker en Bernard en Ria konden en passant kennismaken met de betrouwbaarheid van het Turkse elektriciteitsnet ...
Bij thuiskomst prettig verrast door het prieel dat Ömer in onze afwezigheid geplaatst heeft. Het is werkelijk prachtig! Daarna nageborreld tot middernacht.

Vandaag eerst in Kemaliye de ooievaarskolonie bezocht, daarna naar Kocadere gewandeld. Veel Anatolische orchis en verder de bijenorchis, hommelorchis, Italiaanse orchis en tongorchis. Bernard aast nog steeds op de Valse apollovlinder, die hier volgens Alan Fenn voorkomt. We moeten nog een keer terug ... maar dat is geen straf.

Vanavond las ik de reactie van Hans op mijn vorige bulletin, maar helaas heb ik zijn e-mailadres niet. Daarom langs deze weg mijn antwoord. We hebben vorig jaar op de landelijke dag van de Vlinderstichting bij een van de stands het boek Die Amfibien und Reptilien der Südwest-Türkei gekocht. ISBN 978-3-933066-38-1. Helaas weet ik zo niet meer de naam van de gespecialiseerde boekhandel waar we hewt kochten, maar mogelijk weten zus Lia en zwager Wil dat wel??? Het boek gaat voor het overgrote deel over Dalyan en omgeving en is dus een geweldige ankoop als je een Dalyanofiele herpetoloog bent. Wel prijzig!

• 26 Maart 2010 - 07:51

Hans:

Beste Maria,

Bedank voor de reactie. Ik ga gelijk op zoek. Mijn E-mail adres is H.Krijnen@donders.ru.nl

Met vriendelijke groet,

Hans

• 26 Maart 2010 - 14:05

Lia:

Dat boek hebben jullie gekocht bij Wil Meijs.
    www.meijsnatuurboeken.com groetjes wil en lia

• 26 Maart 2010 - 16:55

Vahdettin:

MERYEM ABLA yeni telofon numaran bana gönderirmisin lütfen