Onze Nederlandse overburen Frans en An op visite!
Door: Maria Jonker
Blijf op de hoogte en volg Maria
10 Oktober 2009 | Turkije, Dalyan
Vandaag bezoek gehad van Frans en An, onze overburen in Nederland. Ze zijn met een touringbus vanuit Icmeler een dagje overgekomen om ons nieuwe home te bekijken en bij te kletsen. Gezellig!
Rond 10:15 uur worden ze afgezet bij de haven, van waaruit we ze meetronen naar het theehuis bij de moskee. Daar drinken we eerst even thee en koffie, voor we langs de haven af naar Huize Je maintiendrai wandelen. Ons huisje bekeken en daarna een lunch geserveerd met Turkse meze. Met name de feta/walnotendip en de sigara borek (kaasrolletjes) vallen bij An in de smaak. Bij ons vallen de Nederlandse kadootjes in de smaak: onvervalste Hollandse peperkoek, hagelslag en natuurlijk ... stroopwafels.
Na de lunch rijden we met de camper naar Iztuzu, waar we eerst het schildpaddenrevalidatiecentrum bezoeken. Ekincik, een zwaar gehavende caretta caretta die we tijdens drie eerdere bezoeken gezien hebben, ontbreekt. Ik informeer en hoor bevestigd wat ik al vreesde: Ekincik is uiteindelijk toch aan haar verwondingen overleden. Er zijn inmiddels twee nieuwelingen, waaronder een groene zeeschildpad oftewel “soepschildpad”. Voor ons de eerste keer dat we deze soort in levende lijve zien. Het is een hele mooie dame van tussen de 30 en 35 jaar,met een prachtig schild en een mooie kop. Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Soepschildpad . Beide voorflippers zijn geamputeerd, mogelijk door een aanvaring met een speedboot, en zonder voorflippers is dit mooie dier in de vrije natuur ten dode opgeschreven. Er wordt onderzoek gedaan of het beestje met protheses te helpen is, maar zo’n ingreep is een experiment. En zelfs als het lukt om passende protheses aan te meten, zal de schildpad onder toezicht moeten leren om zich hiermee te redden. Het is dus zeer de vraag of deze lieftallige dame zich nog ooit in vrije zee zal kunnen redden.
Na een pilsje in de zeebries, rijden we naar Golbasi in de hoop daar nog wat moerasschildpadden en ijsvogeltjes te zien. We hebben pech: Arif en Ali benutten het einde van het seizoen om een nieuw palenterras in hun kreekje aan het Sulungurmeer te bouwen. Dat gaat met handmatig heiwerk gepaard en het merendeel van de schildpadden heeft daarom een rustiger plekje opgezocht. De ijsvogeltjes laten het helemaal afweten.
Even over vieren gaan we terug richting haventje, waar de boot met medereizigers om 16:15 uur terugverwacht wordt. Het Brabants kwartiertje duurt in Turkije ruim twee keer zo lang. We mogen dus nog even langer genieten van ons bezoek …
Speciaal voor An, enkele meze-recepten:
2 el Turkse of Griekse yoghurt
2-3 teentjes knoflook
1 el tomatenpuree
75 gram walnoten
half bosje peterselie of dille
2 tl gemalen rode peper
Bereiding
Prak de feta met een vork fijn in een kom en meng er de olie, yoghurt, knoflook en tomatenpuree doorheen.
Doe de walnoten en peterselie of dille in een blender en maal dit fijn (niet te fijn, er moeten nog stukjes walnoot in zitten). Meng dit samen met de rode peper door het fetamengsel en zet het een tijdje in de koelkast, zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.
Gevulde deegrollen - SIGARA BOREGI
Ingredienten:
dunne driehoekige deegbladeren, (Yufka, kant en klaar pak bij een Turks levensmiddelwinkeltje (of: volgens recept ontdooid filodeeg)
Rijkelijk olie voor het bakken
200 g feta (schapen)kaas
10 gram verse (platte Turkse) peterselie
10 gram verse dille
1 ei
De fetakaas in een schotel fijnprakken. De peterselie en dille fijnhakken en door de feta mengen. Eigeel en eiwit scheiden. Eigeel door feta mengen.
Het mengsel aan de brede kant van het driehoekige deegblad uitsmeren.
Het deegblad met eiwit bevochtigen, oprollen en aan de zijkanten in elkaar vouwen.
Rolletjes naast elkaar leggen en tot gebruik afgedekt met een vochtige theedoek bewaren.
In een pan of friteuse, goudbruin bakken daarna afdruipen laten en meteen serveren. Snel en lekker gerecht bij verwacht en onverwacht bezoek.