Turkse primeur: Wereld Milieu Dag in Dalyan - Reisverslag uit Dalyan, Turkije van Maria Jonker - WaarBenJij.nu Turkse primeur: Wereld Milieu Dag in Dalyan - Reisverslag uit Dalyan, Turkije van Maria Jonker - WaarBenJij.nu

Turkse primeur: Wereld Milieu Dag in Dalyan

Door: Maria Jonker

Blijf op de hoogte en volg Maria

07 Juni 2009 | Turkije, Dalyan

5 juni 2009
De wekkerfunctie van de mobiel ingeschakeld, want een wekker of klok hebben we hier niet. Ik heb nog wel een horloge, maar met de luiken dicht is het zo donker dat we ´s ochtends geen idee hebben van tijd. Op het programma voor vandaag: Çöp Bayrami, jarige broer Jan en jarige Marietje bellen en nogmaals naar de timmerman. Als we nog zin hebben, naar Ortaca voor inkopen.
Het plein bij het Atatürk standbeeld vult zich tussen 8:30 en 9:00 uur gestaag met mensen, helaas meer buitenlanders dan Turken. Om 9:10 uur komen de eerste kinderen. King Emlak deelt King Emlakpetjes uit en werkhandschoenen. Beide blijken hard nodig tijdens de opruimwerkzaamheden die volgen op het uitgebreide introductieprogramma.
Het programma start met een presentatie door drie meisjes. Het eerste meisje treedt als een soort ceremoniemeester op, het 2e geeft een uiteenzetting een over het belang van Wereld Milieu Dag en naruur- en milieubesef in het algemeen en het 3e meisje declameert op luide toon een aantal uitspraken die door alle kinderen na-gepapagaaid worden. Fazile van King Emlak stuurt bij, waar nodig. Ze toont zich een geweldig goede organisator.
In het kader van Wereld Milieu Dag zijn er wedstrijden uitgeschreven voor het beste opstel, het beste gedicht en de beste tekening. Er zijn 3 prijzen per leeftijdscategorie. Fazile en Sezgin hebben een aantal klanten en mensen uit het dorp gevraagd of zij één cadeautje willen kopen voor de prijsuitreiking . daar werk je natuurlijk graag aan mee.
Daarna is het woord aan de kersverse burgemeester, wiens motto is SAMEN ben je sterk. Hij memoreert een aantal zaken waar dat uit blijkt en is duidelijk ingenomen met het initiatief van King Emlak. Die hebben de zaakjes dan ook prima voor elkaar. Er zijn busjes gecharterd voor het vervoer naar de verschillende wijken. Dolmus-chauffeurs hebben belangeloos meegewerkt en ook kleine ondernemers zoals het Gölbasi restaurant hebben hun busjes beschikbaar gesteld. Om half elf houden Jo, Co en ik het voor gezien. We hebben de anderen onderweg uit het oog verloren. We lopen een eindje terug en nemen dan het eerste dolmus-busje naar het centrum. Na een tijdje blijkt dat de anderen net iets eerder terug waren dan wij en ter afsluiting getrakteerd zijn op lekkere pannenkoekjes en kersensap. Die lopen we dus mis. Na een pilsje en een durum döner lopen we nog even bij King Emlak binnen om ons statief op te halen. Faz zit achter haar laptop om wat eerste op- en aanmerkingen uit haar evaluatie te verwerken. Ze is, net als wij, erg tevreden over het verloop van de dag en wil samen met Sezgin in oktober nogmaals een grote Dalyan schoonmaak organiseren. Als we dan in Dalyan zijn, zijn we dan zeker weer van de partij!
Na thuiskomst ben ik toe aan een douche; Co leeft zich nog even uit op het terreintje naast ons huis. Dagelijks ruimt hij er wat van de troep op. Vandaag neemt hij ook wat hout mee van het terreintje, dat komt deze winter goed van pas als stookhout.
7 juni 2009
Weekend, ook voor ons! Gisteren eerst een DVD gemaakt voor Faz en Sezgin, weer geklust en daarna allerlei inkopen gedaan op de markt. Co heeft zijn best gedaan om flink af te dingen en hij begint het te leren! Hij reageert verontwaardigd en beledigd op de gevraagde toeristenprijzen; hij is immers een echte Dalyaner en daarvoor gelden andere prijzen. De toch altijd al chagrijnige gereedschapverkopers vooraan op de markt geeft hij een koekje van eigen deeg. Voor een spa van twijfelachtige kwaliteit ( maar andere zijn er hier helaas niet) wilde de verkoper eerst €40, daarna TL18 terwijl de lira nu ongeveer €0,45 waard is. Co heeft hem toen nogmaals beledigd aangekeken en is weggelopen. Terecht naar bleek, bij een collega kostte een soortgelijke spa met een betere steel -zonder afdingen- TL 15. ’s Middags Anja op visite gehad, huisje laten zien en bijgekletst.
’s Avonds uitgebreid ge-BBQ’d op de nieuw aangeschafte elektrische BBQ. Een goed-koopje dat op de Workmate precies op de juiste BBQ-werkhoogte is.

Vandaag naar Çandir gewandeld; eigenlijk veel te heet. Scharrelaars en een valkje gezien en veel (witneus)libellen en onhandig fladderende mierenleeuwen. Als we net thuis zijn, komt Fedayi even langs om te kijken hoe het leven staat. Daarna de video van de ooievaarskolonie van Kemaliye eindelijk overgezet op USB-stick. Dat was ik nog steeds vergeten. Bij deze alsnog! Ook een sterk ingekorte versie van Wereld Milieu Dag in Dalyan op video. Jammer dat de filmlengte op waarbenjij.nu beperkt is tot maximaal 1 minuut! Daarmee gaat jammer genoeg veel van het kinderspektakel verloren. Het gebeuren was werkelijk kostelijk om mee te maken.

Voor wie het nog niet wist, ons nieuwe telefoonnummer is 00905313548385.

• 09 Juni 2009 - 12:10

Dennis:

Kijk dat noem ik pas integratie! Ik had ook van jullie niet anders verwacht. Goed om te lezen dat jullie je al een echte Dalyaner voelen! De foto's samen met de video's geven een mooi beeld van Dalyan en haar omgeving. Wel warm als ik dat zo zie en lees. Kan Co inmiddels al een beetje slapen?!

En een bbq doe je toch "turks" op een vuurtje in plaats van elektrisch?!;)

groetjes uit Eindhoven