Tegenstrijdige aankopen
Door: Maria Jonker
Blijf op de hoogte en volg Maria
22 Juli 2010 | Turkije, Dalyan
Vanwege de aanhoudende hitte zijn we al een tijdje aan het dubben over een airco. Niet zozeer over de vraag òf we er een willen, maar over de vraag wat qua plaatsing mogelijk is zonder het uiterlijk van ons huisje geweld aan te doen. Sue adviseerde ons naar Arçelik te gaan omdat ze erge goede ervaringen heeft met hun adviezen. Het liefst wilden we de airco boven de boog tussen open keuken en zitkamer plaatsen, maar dat zou betekenen dat de slangen boven het plafond moesten komen te liggen en zo naar de achterzijde van ons huisje moesten leiden. En of dat kon???? ’s Middags kwam de servicedienst de situatie bekijken om ons kosteloos te adviseren over de benodigde capaciteit en de mogelijkheden en onmogelijkheden van plaatsing. De airco komt niet boven de boog dus, want dan krijgen we zeker vochtproblemen en die hadden we al genoeg zonder airco! Alle opties werden keurig afgezet tegen onze wensen en daar rolde een goed onderbouwd advies uit. Heel netjes en bijzonder professioneel! Vervolgens haalden we brochures en prijslijsten op bij Beko, Arçelik en Bosch om thuis een vergelijk te kunnen maken.
Vandaag om kwart over acht keek ik, na een door twee ventilatoren gekoelde nacht, op ons weerstationnetje op het terras. Daar was het toen al 30 graden en de temperatuur liep daarna snel op. Co stelde tijdens het ontbijt voor om naar het strand te gaan, ik deed het tegenvoorstel om maar liever de brochures naast elkaar te leggen en zo snel mogelijk een airco te gaan bestellen. Co was het met me eens, want slapen bij het geraas en geblaas van twee ventilatoren is niet echt ons ding … Er bleek weinig verschil tussen de prijzen van vergelijkbare types, en daarom besloten we de Arçelik-zaak de klandizie te gunnen. Het type was niet op voorraad, maar is volgens de eigenaar binnen twee dagen leverbaar. Morgen of overmorgen wordt hij opgehangen. Als het goed is tenminste …. want Turkse beloftes in de tijd zijn wel eens rekbaarder dan leuk is. Het bezoek aan de airco-gekoelde Arçelik en Migros werd meteen gevolgd door een stevige temperatuurschok. Thuisgekomen (5 minuten later), was het dus zaak als eerste onder de koude douche te springen. Het ssssssiiiiissssssste behoorlijk. Daarna de schaduw opgezocht, boekje erbij en kalm houden ….
Een paar uurtjes later naar de houtboer gefietst, want in de winter willen we het ditmaal lekker warm hebben. Ik realiseer me dat dit maar stom klinkt na het voorgaande, maar hout koop je bij voorkeur in de zomer als de mussen uit de boom vallen. Dan krijg je meer (droog) hout voor je geld en is er ook olijfbomenhout leverbaar. Volgens Rico en Sue stookt dat beter dan eik; als onervaren houtkachel eigenaars geloven we het graag.
In afwachting van meer duidelijkheid over de visum- en ikamet regeling, aarzelen we of we een rondreis naar het Zwarte Zeegebied boeken of een paar weekjes naar Nederland terug te gaan want ook mét airco blijft het hier afzien … Je wilt toch niet de hele dag binnenzitten!