Valentijnsdag aan de Yuvarlakçay - Reisverslag uit Ankara, Turkije van Maria Jonker - WaarBenJij.nu Valentijnsdag aan de Yuvarlakçay - Reisverslag uit Ankara, Turkije van Maria Jonker - WaarBenJij.nu

Valentijnsdag aan de Yuvarlakçay

Door: Maria Jonker

Blijf op de hoogte en volg Maria

14 Februari 2010 | Turkije, Ankara

Al lang in de planning, maar door ons verblijf in Nederland, Co zijn ziekte en de plensbui van twee weken terug niet eerder gelukt … ons eerste bezoek aan Yuvarlakçay als protest tegen de bouw van een stuwdam daar. Deze stuwdam is, doordat volgens plan 95% van het water aan de bron van de rivier zal worden afgetakt, niet alleen een bedreiging voor het bijzondere natuurgebied Yuvarlakçay maar ook de doodsteek voor de landbouw in 6 onderliggende dorpen. De rivier is één van de drie rivieren die het meer van Köycegiz voedt. Het meer is nu al aan het verzilten doordat er meer zout water de rivier op stroomt dan er zoet water uit de bergen naar beneden komt. Dat op zijn beurt vormt een ernstige bedreiging voor de amberbossen aan de oevers van het meer en voor de rietkragen aan het meer en in de Dalyan-delta. Verminderde toevoer van zoet water is een regelrechte ecologische ramp dus …

In april 2009 heeft de eigenaar van een forellenrestaurant aan de Yuvarlakçay AKFEN, de firma die voor het luttele bedrag van 17000 lira (= € 8244.82) voor 49 jaar de rechten voor de exploitatie heeft verkregen, voor het gerecht gedaagd. Op 13 december organiseerde hij een protestactie, die met slechts 30 sympathisanten, op een fiasco uitliep omdat de boswachterij "toevalligerwijs" juist die dag uitgekozen had om de dorpelingen van hun jaarlijkse lading gratis stookhout te voorzien. Op 20 december werden er 10 monumentale platanen en meer dan 800 pijnbomen gekapt, ondanks een 2e protestactie waarbij demonstranten zich aan de laatste monumentale plataan vastketenden, inmiddels een wensboom. Sindsdien houden vrouwelijke dorpelingen de wacht, zodat de boswachterij de bomen niet kan afvoeren en de werkzaamheden stilliggen. Na de 1e protestactie door de restauranthouder heeft onze vriend Murat Demirci samen met de advocate Berna Babaoglu een protest-estafette georganiseerd. Elke week is er minimaal één protest- of solidariteitsactie. En dat werkt … bij een protestmars in januari waren er duizenden deelnemers!

Voor vandaag was er een Valentijns-picknick gepland. Gelukkig zat het weer mee. Geen regen, geen wind, en onze jas hadden we eigenlijk niet mee hoeven brengen. Het was druk op het actieterrein bij Topgözü. Er waren honderden mensen op de been, dorpelingen uit Pinar zelf maar ook sympathisanten uit de omgeving: Köycegiz, Beyobasi, Dalyan, Okçular en Ortaca. En zoals steeds, was ook de pers vertegenwoordigd. Murat en Berna hebben dat goed voor elkaar! De bijeenkomst vandaag was indrukwekkend, ontroerend en warm. De dorpelingen heten bezoekers gastvrij welkom, komen een praatje maken en bieden je regelmatig een glaasje thee aan.
Ze vinden het geweldig dat je -als overduidelijke importburger- acte de présence geeft.
We waren blij met het advies dat we eerder van Alan en Janet kregen om wat eet- of drinkbaars voor de dorpelingen mee te brengen. De plaatselijke bevolking heeft weinig, maar geeft gul.
De gezellige bijeenkomst werd opgeluisterd met heuse Yuvarlakçay-rap, yayla-muziek en de rare volksdanstechniek die we eerder op de bruiloft van Zehra zagen. Morgen of overmorgen zal ik filmpjes van deze bijzondere dag op het web plaatsen.

Actie heeft zin!
Advocate Berna, die belangeloos maar liefst 500 gezinnen vertegenwoordigt, heeft zich inmiddels ook aangesloten bij het Water-parlement, opgericht in Rize in het Zwarte Zeegebied. Yuvarlakçay is namelijk niet het enige natuurgebied dat bedreigd wordt. In Turkije lopen er zo’n 1600 soortgelijke projecten en overal worden de dorpelingen “natuurlijk vooraf geraadpleegd” om te voldoen aan de grondwet … Niet dus! Er wordt wat afgelogen door bedrijven als AKFEN, om over de politici maar te zwijgen. In Rize is er pas een succes geboekt dat een belangrijk precedent schept. Mogelijk biedt dit ook voor Yuvarlakçay soelaas. Zie http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=environmentalists-to-have-strong-card-to-play-against-hydro-plants-2010-02-02 . Door de vasthoudendheid van de dorpelingen en de acties georganiseerd door Murat en Berna is Yuvarlakçay inmiddels hot news, niet alleen in de regio en Turkije, maar ook over de landsgrenzen. Yuvarlakçay krijgt internationaal aandacht in de pers.

Uw steun kan helpen!
Iedereen die steun wil geven, kan online een petitie ondertekenen. http://www.ipetitions.com/petition/yuvarlakcay/. Let op: nadat je de petitie hebt getekend, opent zich een scherm waarin om een donatie wordt gevraagd. Je kunt dit scherm gewoon wegklikken!

Voor een uitgebreid verslag van de achtergronden van deze ellende, zie
http://www.whl.travel/blog/2010/01/13/say-no-to-the-hydroelectric-power-plant-on-turkeys-yuvarlakcay-river/#more-4318 (beschrijving van het gebied en de gevolgen van het project)

www.yuvarlakcay.org/.../10.01.2010%20Press%20release%20information.doc (persbericht van het Yuvarlakçay platform)
http://www.flickr.com/photos/46020016@N08/ (Fotoverslag)

• 15 Februari 2010 - 21:07

Cok:

Leuk om te lezen dat het daar ook een "zootje" is. Hier heet dat geen liegen maar men heeft dan een verkeerd taal gebruik gehanteerd, of de woorden verkeerd begrepen.
    Dus ik wil je steunen met de actie voor de natuur.
    Verder "genieten" wij hier nog steeds van de sneeuw. Jullie genieten van het buiten zijn zonder jas.
    Ik geniet nu ook van de vakantie en speel zoals je weet met mijn Fleischmannetje. Groetjes en het gaat jullie goed. Houdoe.