Bijenetertjes
Door: Maria Jonker
Blijf op de hoogte en volg Maria
08 September 2009 | Turkije, Dalyan
De laatste week hebben we met regelmaat bijenetertjes rondom ons huis gehoord. Ze vliegen hoog in groepen van 20 - 30 vogels. Hun geluid is onmiskenbaar. Het deed ons meteen denken aan een artikel dat Ellis ons vorig jaar liet lezen. Voor een tijdschrift schreef ze twee artikelen, één over de bijeneter en één over de ijsvogel. Beide soorten komen eind zomer op doortocht massaal deze kant op. De ijsvogeltjes worden door de lokale bevolking wel gewaardeerd, maar bijenetertjes is een ander verhaal. Bijeneters eten namelijk bijen en er zitten hier veel imkers. Die worden dus hels als ze de zwermen zien en trekken er met een geweer op uit om de vogels een verdere trektocht te besparen.
Nu we meer vrije tijd tot onze beschikking hebben, stelde ik gisteren voor om op bijeneter zoektocht te gaan. Dus met de fiets er op uit, richting Eski Köy. We waren nog niet halverwege de Sulungur Caddesi (waar ons grintstraatje op uit komt), of we zagen een jongen van een jaar of 10 met nonchalant een buks over zijn schouder. Het zal toch niet ...
In Eski Köy van de doorgaande weg afgeslagen om tussen de velden door te rijden. En jawel, na minder dan 1 km zagen we tientallen bijenetertjes op de electriciteitsdraden. Helaas hoorden we behalve de bijenetertjes ook schoten en nadat we een 1/2 uurtje gewandeld hadden reed er een pickup het pad op met de schutters die we eerder gehoord hadden. Ze hadden het inderdaad op de bijenetertjes gemunt. Gelukkig zijn dat behendige vliegers en hebben we maar één vogel naar beneden zien duikelen. Maar de zin om verder te wandelen was natuurlijk wel over.
Bijgaand een filmpje met Europese bijenetertjes die we vorig jaar in Kroatie gefilmd hebben (op hoge resolutie ook te vinden op Picasaweb). De (zeer matige)fotootjes zijn gisteren genomen.
Vanochtend kwamen al vroeg "watermannen" om regenpijpen te hangen, want er is regen voorspeld in heel Turkije. Even later kwam ook Tahir. Hij verzocht een van de werklui om ook even een stop bij de douchedeur te plaatsen en was er dus getuige van hoe er een schattig waterfonteintje ontstond. Ai, aanvoerpijp geraakt! Co lachte, ik hield me in. Water afgesloten en toen was ons keurige natuurstenen platje voor de doucheruimte aan de beurt. Er moest gekapt worden om het lek weer te dichten en Tahir belde onmiddellijk Kudret op met de vraag de schade te herstellen.
Komt goed, vandaag of morgen ...
08 September 2009 - 20:37
Bertie:
Tja als de natuur het probleem niet oplost komt helaas het grof geschut om de hoek in dit geval 'n kind met een buks.Die onverwachte fontein geeft plezier en chagrijn.