Klus geklaard! - Reisverslag uit Dalyan, Turkije van Maria Jonker - WaarBenJij.nu Klus geklaard! - Reisverslag uit Dalyan, Turkije van Maria Jonker - WaarBenJij.nu

Klus geklaard!

Door: Maria Jonker

Blijf op de hoogte en volg Maria

29 Augustus 2009 | Turkije, Dalyan

Vandaag staan de werklui al vroeg aan de poort. Tokay en Erkan blijken vaklui van de bovenste plank. Het is een genot om naar ze te kijken terwijl ze zorgvuldig de deuren en ramen van de douche- en toiletunit plaatsen. We staan ook versteld van de verscheidenheid aan gereedschap die ze bij zich hebben. We zijn er de laatste weken aan gewend geraakt dat veel werklui maar aannnemen dat je een troffel voor ze hebt (elektricien), kwasten levert (schilder)en verlengsnoeren en verdeelsloffen hebt.
Voor de zekerheid vragen we de twee mannen of ze zich aan de vasten houden. "Nee", dat doen ze niet, net zomin als de elektriciens en de timmerman eerder deze week. We bieden ze dus iets te drinken aan. Opvallend veel moslims die bij ons over de vloer komen drinken overdag wel. Of ze ook eten weten we niet. Dat moeten ze uiteraard ook helemaal zelf weten.
Als Tokay zijn zaagmachine hanteert schiet ik in de lach. Hoezo dat, is de vraag. Ik leg uit dat ik hem verstek zie zagen, iets wat ik onze timmerman geen enkele keer heb zien doen. Tokay lacht ook, maar verzekert dat hij absoluut geen timmerman is. Co en ik lachen nog harder; we zien hem oplossingen bedenken en uitvoeren die van groot vakmanschap getuigen en daarvan zullen we de timmerman nooit beschuldigen

Even later komt Tahir polshoogte nemen. Hij vertelt dat hij over ca. 10 dagen samen met Tokay een compagnonschap aangaat voor deuren, ramen, horren, en dergelijke. Tokay is een ervaren vakman, die een aantal jaren voor Primapen gewerkt heeft. Primapen levert PVC deuren en ramen van uitstekende kwaliteit en samen met Tokay wil Tahir een franchise aangaan en een showroom openen. Na de ramadan wel te verstaan, want hij wil de opening opleuken met een cocktailparty waar wij uiteraard ook uitgenodigd zullen worden. Ondertussen komt buurman Durmus een praatje maken met Tahir. Hij wil graag wat cement en grint overkopen die nog aan het pad en naast ons huis liggen. Geen probleem, zegt Tahir, hij mag ze zo hebben. Durrmus glimt.

Rond half twee is de klus geklaard. Het moet gezegd: Tokay en Erkan leveren topwerk. We zijn dik tevreden als we het resultaat bekijken. 's Middags komt Durmus met zijn kruiwagen kiezelstenen laden. Ik help hem een handje en even later staat ook Fatma er dus, met een zak vijgen in haar hand. Ze laat zich graag weer rondleiden om de laatste ontwikkelingen te bekijken en gaat dan zitten, terwijl Durmus zich uitslooft. Omdat ik me met Fatma bezig moet houden, gaat Co de 80-jarige een handje helpen met kruien. Als Durmus van voldoende kiezels voorzien is, geeft hij aan dat de rest goed is voor padverharding, terwijl hij dat eerder deze week nog zonde vond, omdat hij er een andere bestemming voor wist. Na 5 - 6 kruiwagens vindt Co het wel welletjes, maar Durmus geeft aan dat Co rustig nog een tijdje door mag gaan. "Yavas Yavas" is mijn antwoord; "Co biraz yorgundur".
"Taman", maar als Co weer zin heeft, mag hij uiteraard de kruiwagen lenen!
"Oldu!"

• 29 Augustus 2009 - 16:55

Pieter:

Leuk je een beetje te volgen. En een zonneboiler... brings back memories. haha.

Veel geluk en succes

• 29 Augustus 2009 - 18:24

Bertie:

GEFELICITEERD

Het ziet er echt super,super mooi uit al dat werken en zwoegen heeft is echt niet voor niets geweest.
    Groetjes Bertie.

• 30 Augustus 2009 - 12:28

Frans:

Op de foto te zien ziet het er prima uit. Maar jullie hadden toch wel een douche en toilet in het huis? Is dit extra luxe en lekker dichtbij als je buiten bent. Ik hoop dat de temperaturen inmiddels draaglijk zijn voor een blanke Hollander. Als wij op 30 september in Icmeler arriveren hoop ik op een graadje of 27 en natuurlijk lekker veel zon en niet al te veel wind. Misschien kunnen jullie wat informatie verzamelen over de afstand vanaf Icmeler en de mogelijke manieren van het overbruggen van die afstand, meest geschikte of ongeschikte moment in die periode tot 14 oktober etc. etc.
    Veel plezier van jullie nieuwbouw en bij de uitvoering van de eventuele andere plannen.
    Is de installatie op jullie dak een combinatie van zonnepanelen en een boilersysteem op zonnewarmte? Kun je daar ook energie van betrekken voor b.v. verlichting, verwarming of koeling?